Hoe meer opleidingen en cursussen, hoe beter. Althans zo denkt het VOC en de Focwa er over, maar ook andere partijen vragen om certificaten voor dit en erkenningen voor dat…..

Uiteindelijk gaat het om de mensen en zouden we denk ik drie begrippen uit elkaar moeten houden:

– Vakmanschap
– Ervaring
– Kennis

Er wordt denk ik teveel opgehangen op kennis. Kennis kan niet zonder vakmanschap.

Het begint juist met vakmanschap, er zijn mensen die kunnen het gewoon. Geef ze een spuit of een hamer in de handen en ze gaan aan de gang. Daarentegen zijn er ook mensen die het werk al 15 jaar doen en het nog steeds niet zo in de vingers hebben. Dus de mate van ervaring zegt ook niet zo heel veel.

Het probleem is dat vakmanschap niet te meten is. Vakmanschap wordt alleen herkend door vakmensen. En wat is de norm? Als je een schade aan 8 herstellers laat zien hebben ze allemaal hun eigen methode om de schade goed te repareren.
Het is net als met aardbeien. Vraag aan 5 kwekers hoe zij nou de lekkerste aardbeien kweken en ze vertellen alle vijf een ander verhaal. Uiteindelijk zijn het allemaal mooie rode lekkere aardbeien.

MAAR, een auto repareren gaat over veiligheid roepen ze dan. Natuurlijk gaat het over veiligheid! Alles gaat over veiligheid: voedselveiligheid, veiligheid op de werkplek, veiligheid tijdens het sporten. Uiteindelijk gaat alles over veiligheid. Maar hoe ver wil je gaan? Wie zegt mij dat er geen gif op die aardbeien zit? Je kunt zeggen daar hebben we kwaliteitssystemen voor, maar uiteindelijk is het de ondernemer waar alles van af hangt en die wil dat niet…..

Volvo moet niet de veiligste auto maken die er is, maar dat WILLEN ze. Een ondernemer WIL voor zichzelf een goed product maken, omdat hij er een passie voor heeft.

Van alle kanten proberen ze de vinger er op te leggen door middel van allerlei systemen, maar er is maar 1 ding wat de kwaliteit kan borgen en dat is PASSIE.

Dus zolang er omstandigheden worden geschept waardoor de schadeherstellers met passie hun werk kunnen blijven doen, zit het met de kwaliteit wel goed…..